Thursday, November 5, 2015

Internationaal daten

De toegenomen mobiliteit heeft geleid tot een bloeiend internationaal en intercontinentaal toerisme en tegelijk ook tot verhoogde migratiestromen. Voor jonge singles is de arbeidsmobiliteit vaak hoog. Een job buiten de landsgrenzen behoort tot de mogelijkheden, wat meteen de deur opent tot internationaal daten.
Internationaal daten is bijna ondenkbaar zonder een gemeenschappelijke taal en vaak zal dat het engels zijn. Tenzij je dus een partner zoekt in Nederland voor Vlamingen of omgekeerd, is het weinig waarschijnlijk dat die partner ook maar enige noties van nederlands zal hebben.

Brussel

Brussel is de belangrijkste vestigingsplaats voor de Europese Commissie, de Europese Raad en verscheidene fractie- en werkgroepvergaderingen van het Europese Parlement. Daarnaast is ook de hoofdzetel van de NATO in Brussel gevestigd. De internationale instellingen trekken voorts ook nog hun eigen lobbygroepen en/of ambassades aan, naast uiteraard de buitenlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in België.

Een groot aantal, vaak jonge en bijna altijd hoog opgeleide mensen leeft en werkt in Brussel. Een niet onaanzienlijk deel van hen zijn singles en vaak is de taalbarrière een handicap om lokaal vlot een partner te vinden. Het wekt dan ook geen verwondering dat er een engelstalige site voor expats in Brussel bestaat.

Werk je dus in Brussel en woon je ook in de stad of de periferie, dan loont het wellicht de moeite om daar je kans te wagen. Vlot engels spreken is natuurlijk wel de boodschap. Maar bedenk ook dat engels voor de meeste europese ambtenaren evenmin hun moedertaal is: perfectie is dus niet vereist.

Andere horizonten

Enkele dating sites hebben zich toegelegd op het leggen van internationale contacten. Het spreekt voor zich dat dit ook de immigratie van een dame impliceert met een huwelijk als expliciete doelstelling. Bona fide sites ronselen geen kandidaten voor schijnhuwelijken en rekenen geen excessieve kosten aan tegenover beide geïnteresseerde partijen.

Anastasia Date is vooral toegespitst op Oost-Europese dames. Anastasia Date heeft tegelijk ook een neven-site 'Amolatina' die zich toespitst op dames van Latijns-Amerikaanse origine.
Een andere site, vooral actief in de US, maar ook in Europa is Foreign Ladies.
Als je meegaat in de mythe van de wulpse Oost-aziatische dames zijn er tal van web-sites voor jou:
Interracial Dating CentralFind Love Asia en Asian Date zijn er maar enkele van.

From Russia with love

Voor wie het in oostelijke richting zoekt is er ook de site Russian Brides die zich niet uitsluitend richt op trouwlustige Russische maar ook op Oekraïnse dames.

Mythes

De meeste van de voorvermelde sites proberen vooral om bepaalde mythes in stand te houden. Oost-Europese en in het bijzonder Russische dames zouden zowel knapper zijn als meer toegewijd aan hun levenspartner. Als reden daarvoor wordt vooral gewezen op de man/vrouw balans in Rusland en Oekraïne. Alleen dit laatste is geen mythe. Een kanttekening daarbij is dat het demografisch overwicht aan vrouwen toeneemt met de leeftijd: in Rusland loopt het verschil in levensverwachting tussen mannen en vrouwen hoger op dan waar ook ter wereld.

Connecting Singles

Connecting Singles is een gratis dating site, neem de banners en de publiciteit dus maar voor lief, ergens moeten er toch inkomsten gehaald worden. Overigens is alleen de openingspagina is in het nederlands; die verwijst door naar de hoofdsite die engelstalig is. Op 'Connecting Singles' vind je dames en heren van (bijna) de hele wereld. Toekomstige expats kunnen op deze site op zoek gaan naar een vriend of vriendin in het land waarheen ze van plan zijn te vertrekken.
Het platform is erg volledig met opties die je nergens anders vindt.  Zo kan je bij een zoekactie bvb specifiek je leeftijd opgeven om de dating kandidaten te selecteren bij wie jouw leeftijd in hun voorkeur-interval ligt.  Doordat dit een mundiale site is, zijn er ook specifieke preset opties voorzien om een lokale partner te zoeken.  Je kan uiteraard ook op specifieke andere regio's zoeken: een handige optie voor aanstaande expats.  Je kan ook beperkingen invoeren voor bepaalde regio's of continenten van waar je geen berichten wil ontvangen: bvb 'China' of 'Midden-Oosten'.
CS laat overigens geen inschrijvingen toe uit Centraal-Afrika en uit Rusland.  Blijkbaar zijn vervalste profielen en scammers daar regel in plaats van uitzondering.
Door het hoge aantal actieve leden, zijn er tegelijk duizenden mensen online.  Op basis van het aantal online leden lijkt de gender-balans (man-vrouw) in de buurt van 60-40 te liggen. Maar vrouwen blijven doorgaans actiever op de site, terwijl er onder de mannen meer 'slapende' leden zijn.
CS telt ongeveer 2500 Belgische leden, waaronder toch een beduidend aantal expats die in (de omgeving van) Brussel wonen. Overigens is CS in enkele landen erg populair, terwijl er elders relatief weinig leden leden zijn.  Het is enigszins voor de hand liggend dat Engelstalige landen proportioneel meer leden tellen.  Zelfs in dit perspectief lijkt Ierland nog voorop te lopen.
Er is tevens een uitgebreide bibliotheek met artikels over dating.  Daarnaast zijn er een forum en zelfs een specifiek EU-forum:  op een mundiale site krijgt een 'europees onderonsje' al snel een lokale kleur...  Even een break tijdens het dating gebeuren?  De game en puzzel pagina's bieden je wat ontspanning. Doordat dit een engelstalige site is, kan je op datingscout ook een behoorlijke review vinden.

Tot slot

Een kijkje nemen op die sites kost geen geld en wie zich ervan wil gewissen of hij niet in een jungle terechtkomt: het kan geen kwaad om zich verder te informeren bij mensen die de stap al gezet hebben. Naar het desbetreffende land of continent reizen geeft ook al een goed idee over de culturele verschillen en wat dat eventueel kan meebrengen. Spreek je vlot spaans, portugees of russisch, dan ligt de eventuele keuze voor origine van een buitenlandse partner al min of meer voor de hand.

No comments:

Post a Comment