Monday, October 19, 2015

Fictieve profielen verlammen een commerciële dating site

Winstbejag


Een commerciële dating site (met gratis registratie en zonder vaste abonnementskosten) heeft de chat-berichtjes tussen gebruikers als enige bron van inkomsten. Het verhogen van het volume van berichten impliceert dus meteen een hogere omzet en winst. Het toelaten en het actieve gebruik van fictieve profielen is nauwelijks verholen winstbejag.

De gebruiksvoorwaarden gepubliceerd op de site VIND.LOVE omvatten ondermeer volgende paragraaf:

Artikel 5 : Content
    1. De inhoud van externe links zoals deze kunnen worden geplaatst binnen ons netwerk worden door ons niet gecontroleerd. Daarvoor is de betreffende aanbieder aansprakelijk. De inhoud van Zoek.love werd met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. Desondanks is Frozen Geeks Limited niet aansprakelijk voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de beschikbaar gestelde informatie. De bijdrages geven de mening weer van de betreffende auteur. Personages, profielen, advertenties of bijdragen kunnen entertainment tot doel hebben. Fysieke contacten zijn niet in alle gevallen mogelijk. Onder geen omstandigheden zijn wij aansprakelijk voor directe of indirecte schade voortkomend uit het gebruik van Vind.love. Daarbij onttrekken wij ons van alle aansprakelijkheid in de mate dat is toegestaan door de wet, ongeacht de aard van de actie, voor handelingen of veronachtzaming van Gebruikers.

Het zinnetje in vetjes gedrukt is handig weggemoffeld in een paragraaf ivm de inhoud van de site, waarbij de platformbeheerder geen verantwoordelijkheid neemt voor wat de leden posten. Het stimuleren of uitlokken van extra berichten door dergelijke 'fictieve profielen' naar de modale gebruiker toe gebeurt evenwel op een schaal die het goede functioneren van de dating site compleet ondermijnt.

Gehanteerde strategieën door de fictieve profielen

Personen die zulke nepprofielen invoeren om daardoor het volume aan berichten van bona-fide gebruikers te verhogen hanteren daarbij verschillende strategieën om die gebruikers te benaderen. Ik beweer hierbij niet compleet te zijn, maar volgende types van berichten doen zich vaak voor:

Fantasten of mythomanen
Zich voordoen als succesvol, gefortuneerd en een goede partij voor eenieder die aangeschreven wordt. Deze strategie wordt zowel door fake profielen van mannen als van vrouwen gehanteerd. Er zijn nuanceverschillen en de doelpopulatie is ook enigszins verschillend. Mannelijke fantasten profileren zich hoofdzakelijk als succesvol en gefortuneerd maar 'hun drukke beroepsleven ging ten koste van hun sociaal leven en ze hebben behoefte aan affectie'.
Vrouwelijke fantasten hebben zich rijk geërfd of hebben een erg voordelige scheiding achter de rug.

In beide gevallen strikken zij lichtgelovige dating kandidaten waarbij de chat-sessie toch wel enige heen- en weerberichtjes omvat. Er kan echter nooit een date volgen omdat fantasten gevangen zitten in het net van leugens dat ze zelf geweven hebben. Een ontmoeting is ook nooit de bedoeling !

Slachtoffers
'Slachtoffer profielen' doen zich meelijwekkend voor en het zijn uitsluitend vrouwen. Ze zoeken affectie en steun, waarna zij zich soms een eerder uitdagende 'allumeuse' attitude aanmeten. Het typische doelpubliek zijn altruïstische en sociaal geëngageerde mannen die zich, naargelang naïviteit en dating ervaring, voor een langere of kortere chat-sessie laten strikken.

'Archetypes'
De profielen van een atletische zeer 'mannelijke' binken of van een affectieve, aanhankelijke en zeer 'vrouwelijke' meiden doen beroep op de zinnelijke prikkels van de tegenpartij. De boodschap is meestal suggestief sexueel geladen zonder daarbij platvloers te zijn. De geviseerde kandidaten worden soms tot een lange chat-sessie verleid, die onveranderlijk nergens toe leidt.

Generatiekloof dating
Jonge dames met een aangemeten Elektra-complex zoeken naar een tweede vaderfiguur en jongere mannen met een verondersteld Oedipus-complex hebben het voor rijpere vrouwen, die dus ook hun doel-kandidaten zijn. Er bestaat ongetwijfeld wel een doelpubliek van bona-fide kandidaten die voor dit soort illusie zwichten en zich tot een kortere of langere chat laten verleiden.

Aandacht zoekers
Slechts dames schreeuwen om aandacht: voeg mij toe als favorietje dan kan je (meestal pikante) foto's of zelfs video-clips zien. De site maakt geen enkel onderscheid tussen favorieten en de overige bezoekers van een profiel. Dit is dus een manifeste leugen. Het vind.love platform laat overigens geen uitwisseling van video-clips toe.  Ook het "voeg mij toe, dan kunnen we gratis chatten" is uiteraard een illusie.

Nymphomanen en sletten
Het onderscheid is soms subtiel en dus kunnen we deze laatste twee vatten in éénzelfde categorie van fictieve profielen. De zelfverklaarde nymphomanen "kunnen het gewoon niet helpen dat in hun leven alles om sex draait" en dat ze wel een man voor een nachtenlang avontuur kunnen gebruiken.  De "sletten" zijn gewoon veel explicieter in de beschrijving van de sexuele handelingen waar ze op uit beweren te zijn. Het doelpubliek zijn mannen met een hoog testosteron en lustgevoel, soms ook diezelfde die gefrustreerd geraakt zijn door het steevast mislopen van enkele van bovenstaande, schijnbaar 'meer eerbare' voorstellen die -opnieuw onverichterzake- nu eens gaan voor de snelle sexdate.

Remuneratie
De nepprofielen versturen uiteraard gratis berichtjes en worden naar alle waarschijnlijkheid betaald pro-rata van het volume van de berichtjes dat zij aan hun doelpersonen ontlokken. Strikt genomen is die praktijk niet illegaal, maar wel immoreel.
Afgezien van het feit dat het slachtoffer-doelpubliek op vakkundige wijze snel doorheen zijn credit-bundels wordt geholpen, is deze politiek uiteraard ook een aanslag op de energie en uiteindelijk ook de motivatie van de bona-fide leden. Wil je niet gefrustreerd afhaken als een emotioneel wrak, dan zijn er toch een aantal tips nodig om met een hoge mate van waarschijnlijkheid en snel een fictief profiel te onderscheiden van een berichtje van een bona-fide gebruiker. 
Nepprofielen zijn een minderheid van 'gebruikers', maar zij staan wel in voor de overgrote meerderheid van de inkomende berichten.

Hoe herken ik berichten van fictieve profielen?

Fantasten en mythomanen vallen vrij snel door de mand, doordat zij zich vaak tegenspreken, maar dan ben je toch al enkele credits verder.  Eigenlijk zou je al argwanend horen te zijn omdat dit type echt succesvol persoon zich normaliter uitsluitend richt tot een betalende site met 'hoogopgeleide kandidaten' en waarbij de selectiecriteria meer uitgebreid en doelgericht zijn.  Fantasten met een slordig taalgebruik en spellingsfouten verraden zich bovendien onmiddellijk.

Contact informatie
Het is niet toegelaten om e-mail adressen of telefoonnummers in het profiel te zetten en dit is inderdaad geen goed idee.   Profielen zijn immers anoniem en horen dat te blijven.  Anders is het gevaar op spam-mails of dito-telefoontjes immers lang niet onbestaande.
De situatie is diametraal tegenovergesteld zodra je een chat met een dating-kandidaat bent begonnen. Dan is het immers hoofdzaak dat het berichtje de andere partij ook effectief bereikt en niet wordt bedolven onder de massa inkomende berichten van nieuwe 'nepprofielen'.  Een bona-fide dating kandidaat heeft er dus naast financieel ook een praktisch voordeel bij dat hij direct, buiten het dating platform om, kan bereikt worden door zijn correspondenten.
Het geleidelijk opgeven van de anonimiteit is immers een eerste noodzakelijke stap om tot een succesvolle ontmoeting te komen. Een echt 'anonieme ontmoeting' is eerder van het type 'parkingsex' en dat is voor de meerderheid onder jullie toch niet de bedoeling!

Als U een mail-adres doorgeeft en de andere partij toch doorgaat op het dating platform, enkel om meer berichtjes uit te lokken, kunt U dus beter maar meteen de conversatie afbreken. Waarschijnlijk hebt U zich (weer eens) laten strikken door een fictief profiel en hebt daarbij niets meer te winnen en alles te verliezen.
Sommige bona-fide dating kandidaten hebben spijtig genoeg het gedrag van hun belagers, de 'nepprofielen', overgenomen en blijven doorgaan op het dating platform. Jammer dat zij op die manier hun kansen ondergraven, maar anderzijds kan men zich afvragen: "Indien bij zulke mensen het wantrouwen primeert, zijn zij dan wel geschikte dating partners?"
Een bona-fide dating kandidaat kan ook via het platform antwoorden als een subtiele vorm van afwijzing. Het gaat dan over een 'beleefdheidsantwoord' dat niet echt duidelijk maakt dat er nog een verdere repliek verwacht wordt.

Volledigheid van het profiel
Voor U en ik is het niet mogelijk om een profiel in te voeren waarbij essentiële velden blanco blijven. Zo dient u provincie en woonplaats op te geven.   Je hoeft daarbij uiteraard niet zeer specifiek te zijn, maar kan de stad of centrumgemeente vermelden in plaats van de deelgemeente of het stadsdistrict.
'Nepprofielen' slagen erin dit te omzeilen en kunnen zich dus voordoen als inwoner van de stad of regio van de kandidaat die zij benaderen.  U kunt de smachtende berichten zonder enige indicatie van provincie of woonplaats dus zondermeer verwijderen. Het houdt uw Inbox iets meer overzichtelijk.

Taalgebruik
Door zijn taalgebruik en erg directe stijl valt een Nederlander meestal door de mand als hij zich als Vlaming probeert voor te doen, en vice-versa. Iemand aanspreken als 'mop' of 'mopie' is bvb zeer on-vlaams en verraadt meteen een noord-nederlandse origine. Het misplaatste gebruik van elementen van de vlaamse spreektaal is ook een indicatie voor een nederlandse origine. Vlamingen gebruiken doorgaans algemeen nederlands in de schrijftaal. Als er al eens 'dialect' geschreven wordt, is dit dan erg lokaal gekleurd en voor andere vlamingen onmiddellijk identificeerbaar als afkomstig van een bepaalde regio of stad.
Er zijn ook enkele recurrente woorden die vaak opduiken in de berichten van fictieve profielen, zoals daar zijn: 'spannend', 'leuk'. Het stressniveau ligt in het dagelijks leven meestal hoog genoeg, zodat in een relatie 'ontspannend of relax' en 'prettig' betere alternatieven zijn dan voornoemde adjectieven.

Een berichtje in vlot geschreven ordentelijk algemeen nederlands zonder taal- of spellingsfouten is op zich geen indicatie voor een 'fictief profiel'. Het zegt eerder iets over de specifieke vaardigheden en het opleidingsniveau van de auteur.

Snelle en korte tegenberichten
Fictieve profielen posten doorgaans een uitvoerig en erg aangrijpend openingsbericht in een vrij directe stijl, waarbij je je betrokken hoort te voelen.  Daarentegen hebben ze er geen enkele baat bij om uw weloverwogen antwoord grondig te lezen en zijn de snel daaropvolgende berichtjes summiere 'one-liners' die ingaan op één enkel detail van wat je hebt vermeld. Ga je in dat ritme mee, dan ben je in geen tijd doorheen een bundel credits.

En tenslotte:

Terwijl U zich laat lijmen tot een steriele chatsessie met één of ander nepprofiel, krijgt U wellicht enkele bruikbare bona-fide berichtjes.  Die dames (of heren) blijven daarbij ook op hun honger zitten, zodat de globale frustratie onder het ledenbestand alleen maar kan toenemen... Helaas, blijft dit eerder een zoek.love site: hoe langer U (vergeefs) zoekt, des te meer credits U besteedt.  Als twee personen elkaar hier (ooit) hebben gevonden, is dit 'ondanks' ipv 'dank zij' deze dating site.  Een conclusie die jammer genoeg geldt voor de meeste soortgelijke commerciële 'gratis' dating sites die hun inkomsten uitsluitend halen uit berichtjes tussen leden.

Vervolg

Wat zeggen de kleine lettertjes ?

No comments:

Post a Comment