Monday, January 9, 2017

Het 'Matchingpercentage' ontrafeld

Het klinkt best ‘nerdy’ en dat is het ook. ‘Ken uzelf?’ Dat is dan weer een bewijs van het tegendeel, want echte nerds weten immers zelf niet dat ze zo zijn.

De betere dating websites maken steevast gebruik van een ‘matchingpercentage’.  Dit is eigenlijk functie van de‘afstandsmaat’ tussen de karakters en voorkeuren van twee personen.  Zelf ben ik geruime tijd lid geweest van Match4me en ik neem dus als voorbeeld het daar berekende matchingpercentage onder de loep.
Een dergelijke ‘afstandsmaat’ kan maar een deugdelijk matchingpercentage opleveren indien je eigen profiel in de eerste plaats correct en volledig ingevuld is.

Wat wordt in aanmerking genomen?

Je dient te overwegen dat de ‘sleutelgegevens’ die in het profiel zijn opgenomen, daarbij doorslaggevend zijn. Tot die essentiële gegevens behoren alle ‘keuzevakjes’ in het profiel waarvoor geen ‘vrije tekst’ mogelijk is.  Dit omvat bvb wel:
  1. de provincie waar je woont, 
  2. je leeftijd, 
  3. opleidingsniveau, 
  4. burgerlijke stand, 
  5. familiesituatie: kinderen/thuiswonend/gedeelde zorg/uitwonend,
  6. kinderwens of houding tov kinderen van de partner, 
  7. religie of levensovertuiging,
  8. lengte en postuur,
  9. kleur van haar en ogen,
  10. gebruik van tabak en alcohol.  
Maar het omvat niet niet je opgegeven beroep en evenmin je woongemeente, je voorkeurfilm of muziek noch je favoriete TV-reeks of krant.

De beschrijving die je van jezelf geeft, de verwachtingen t.a.v. een relatie, de omschrijving van je vrije tijdsbesteding en dergelijke zijn erg nuttig voor dating kandidaten, maar ze hebben geen invloed op het matchingpercentage.

Wat dan weer wel enige invloed heeft, zijn de (maximum 10) ‘keuzevakjes’ die je op de volgende pagina kiest met betrekking tot de invulling van je vrije tijd.

Tenslotte is ook je ‘levenswaardenprofiel’ erg belangrijk. Dat wordt opgesteld aan de hand van een lange vragenlijst in verband met je levensinvulling en je levenshouding. Aangezien dit omgezet wordt in een kwantitatief model met twee ‘sterdiagrammen’, komt het ook in aanmerking om het matchingpercentage te berekenen.


Als je een vakje niet hebt ingevuld, kan je nooit voorkomen in enige selectie van wie voor dit vakje om het even welke waarde heeft ingevuld. Voorbeeldje: je bent een dame van 1m58. Je hebt het daar moeilijk mee en laat het vakje leeg. Aan de andere kant van de stad maakt een man, die zelf 1m70 is, een selectie van vrouwen die niet groter zijn dan hij. Daar heeft hij het namelijk ook wat moeilijk mee…  Helaas zal je niet voorkomen in de selectie van deze man.


Je eigen zoekvoorkeur

Met je eigen zoekvoorkeur maak je in de eerste plaats een selectie. Je zoekvoorkeur heeft echter eveneens een invloed op het matchingpercentage. Als je een erg specifieke selectie maakt kunnen bepaalde matches een hoger percentage krijgen dan wanneer je de selectiecriteria ruimer kiest, waardoor ook het aantal ‘kandidaten’ op je lijst toeneemt.  Als je bvb een minimum matchingpercentage van 90% hanteert, zal je zien dat een aantal kandidaten net een 90% match vertonen.  Indien je de grens verlaagt tot 75%, zal een deel van hen ongetwijfeld een 87%-89% match blijken te vertonen. Dit lijkt erg op een ‘deliberatie effect’.
Ook de geografische voorkeur heeft een invloed. Als je bvb enkel binnen de eigen provincie zoekt, zullen de betrokken kandidaten een hoger matchingpercentage vertonen dan wanneer je alle provincies of zelfs maar de aangrenzende provincie(s) toevoegt.  Het aantal matches neemt toe maar het ‘maximum matchingpercentage’ daalt ook daardoor een beetje.

De zoekvoorkeur van de andere leden

Eigenlijk zou je ook verwachten dat de opgeslagen zoekvoorkeur van de andere leden evenzeer in aanmerking genomen wordt.  Dat blijkt echter niet het geval te zijn.  Als je bvb een zoekopdracht opgeeft naar kandidaten van een erg verschillende leeftijd, heeft dat geen dramatische vermindering van het ‘matchingpercentage’ voor gevolg.  Ook een zoekopdracht naar kandidaten uit een provincie aan de andere kant van Vlaanderen geeft onrealistisch hoge matchingpercentages. Je krijgt dus de matchingpercentages die overeenstemmen met je eigen zoekopdracht.  Het is bijgevolg erg plausibel dat dergelijke matchingpercentages niet wederzijds zijn.   Leden die een match zoeken binnen een andere provincie en/of leeftijdscohorte, zullen jou niet binnen hun zoekselectie krijgen doordat jij je grenzen wèl erg ruim gekozen hebt.

Belang van een opgeslagen zoekvoorkeur

Je eigen zoekvoorkeur heeft dus geen belang bij het bepalen het matchingpercentage van jouw profiel in de ranglijst van andere leden. Is deze opgeslagen zoekvoorkeur dan wel relevant? Uiteraard wel, want zodra iemand je profiel bezoekt kan die persoon verifiëren in hoeverre hij/zij voldoet aan jouw opgeslagen zoekvoorkeur.

Als je een onbesuisde natuur bent die nalaat om voor elke ongewone zoekopdracht, ‘zoeken zonder opslaan’ aan te vinken, kan dat uiteraard tot verkeerde conclusies leiden. Wie bvb tijdens de koffiepauze op kantoor heeft ‘opgevangen’ dat een veel jongere collega XYZ ook lid is, blijft naast nieuwsgierig beter ook voorzichtig, anders sta je ten onrechte als cougar of ouwe snoeper geboekstaafd.

Je kan dit soort euvel overigens voorkomen door je opgeslagen zoekopdracht te verbergen. Dat is dit geen overbodige optie als je jouw laatst uitgevoerde zoekopdracht vaak of meestal als niet relevant beschouwt.

Tot slot: het is eveneens mogelijk om aan te geven dat je enkel een contactverzoek wil ontvangen van personen die binnen de grenzen van je zoekleeftijden liggen.  Het spreekt vanzelf dat het verbergen van je zoekvoorkeur in die situatie bijzonder potsierlijk overkomt.

No comments:

Post a Comment